Uitgangspunt

Goed leiderschap is wat anders dan goed management. Goed leiderschap gaat verder dan professionele kennis, organisatiekunde, vergadertechniek en inzicht in geldstromen.
Juist persoonlijke eigenschappen als zelfkennis, relativeringsvermogen en empathie zijn cruciaal voor je succes als leider. Het gaat om wie je bént, meer nog dan om wat je kunt. Daarom zet Ockham Academie in op persoonlijke ontwikkeling : we werken aan zelfonderzoek, zelfkennis en zelfvertrouwen.

Want alleen een evenwichtig leider is een inspirerende gids, die een veilige werkomgeving kan scheppen, waarin feedback geven, elkaar steunen en fouten maken de elementen zijn om als persoon, team en organisatie beter te worden: een leider, waar anderen graag een voorbeeld aan nemen.

“Betekenisvolle gesprekken en ervaringen, in een weloverwogen context. Daar staat Ockham Academie en Ellen van der Linden voor.”

“Betekenisvolle gesprekken en ervaringen, in een weloverwogen context. Daar staan de Ockham Academie en Ellen van der Linden voor. Juist in de samenwerking met Ellen zijn wij er als Radboudumc in geslaagd om leiderschapsprogramma’s en masterclasses te ontwikkelen die een diepere en echtere impact hebben. Ellen is als geen ander in staat om de vraagstukken van een organisatie en van leiders te begrijpen en deze te verbinden aan velden en sprekers, die – juist omdat ze denken vanuit eigen perspectieven als filosofie, sport, ethiek, kunst, politiek – diepere en eigen inzichten geven. Daar hoort gevoel voor details en de juiste omgeving bij. Al deze elementen bij elkaar brengen, dat is een kunst die Ellen verstaat….”

Jan Engelen
Program Director Leadership & Development at Karolinska University Hospital Stockholm
— Lees meer

Wat

De programma’s van Ockham Academie gaan verder dan het trainen van gedrag en skills. We gaan een laag dieper: naar beweegredenen en oorzaken van gedrag. We stimuleren je daarom voortdurend om gericht na te denken over jezelf, je drijfveren, je blik op de toekomst. Deze ontmoetingen met jezelf geven je een beter inzicht in je sterke en zwakkere kanten. Dat inzicht brengt rust en geeft je vertrouwen in jezelf en in de keuzes die je maakt.

“De lessen van het verleden in vruchtbare verbinding met de visioenen van de toekomst.”

Mijn ontmoetingen met de zo getalenteerde jongeren waren een feest. Een ongekende intimiteit waarin de interactie gedijde. De bereidheid tot zelfreflectie, het durven tonen van kwetsbaarheid, generaties in waarachtig gesprek. De lessen van het verleden in vruchtbare verbinding met de visioenen van de toekomst. En Ellen verstaat de kunst om de veilige ruimte te creëren in welke deze overdracht plaats kan vinden.

Awraham Soetendorp
RabbijnGastspreker
— Lees meer

Ellen van der Linden

Mijn loopbaan is nogal atypisch en op het eerste gezicht onsamenhangend.
Toen ik van de middelbare school kwam was er eigenlijk niets dat ik spannend genoeg vond om er mijn hele leven aan te wijden. Ik vond zóveel verschillende dingen leuk en was nieuwsgierig naar van alles tegelijk…..
Ik studeerde een aantal jaren sociale geografie en kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen (nu Radboud Universiteit). Ik wilde meer weten van kunst en van wijn, dus ik rondde de opleiding af aan de toenmalige Kunstacademie (nu Hogeschool voor de Kunsten) in Arnhem en werd vinoloog. Als ‘werkstudent’ werd ik eerst bedrijfsleidster en daarna eigenares van een in Nijmegen fameus studentencafé (De Opera). Daarna had ik de leiding in ‘De Brakke Grond’ (Theatercafé,-restaurant en zalen Vlaams Cultureel Centrum ) in Amsterdam.

Na een paar wat rustiger jaren -waarin ik 3 kinderen kreeg- werd ik programmamanager bij Comenius (Academische Opleidingen Groningen). Daar was ik verantwoordelijk voor de succesvolle ontwikkeling van de Nationale, Europese en Amerikaanse Comenius Leiderschapsleergangen.

Ik heb geleerd, dat je niet bang hoeft te zijn om je eigen pad te kiezen, ook al start je daarmee een onzekere reis en ontbreekt bij aanvang een duidelijke stip op de horizon.
Voor mij zijn veel van de nieuwe vergezichten en ervaringen spannend en leerzaam en ze geven me energie. En soms struikel ik tijdens de reis en dat kan best ongemakkelijk zijn. Toch zijn juist die haperingen het meest leerzaam. Ze helpen me om mijn eigen kompas te ontwikkelen en dat geeft rust.
Ik weet en voel nu, dat je wordt beloond, als je durft te onderzoeken wat wel en wat niet bij je past, waar je wel en niet goed in bent.

Ik kon niet vermoeden, dat het verzamelen van al die verschillende ervaringen zo’n mooie aanloop zou blijken voor wat ik nu doe in Ockham Academie. In de leiderschapsprogramma’s die ik maak voor Ockham Academie komen al mijn kennis en ervaring prachtig samen.

Tijdens mijn meanderende loopbaan heb ik een uitgebreid en veelzijdig netwerk opgebouwd van mensen uit alle geledingen van de samenleving: wetenschappers, sporters, filosofen, ondernemers, politici, kunstenaars. Al die verschillende mensen delen hun persoonlijke en professionele ervaringen met de deelnemers aan de leiderschapsprogramma’s van Ockham Academie.

Ellen van der Linden
“Ik herken hun ambitie en hun drive. Én ik ken de valkuilen.”

“Het is elke keer weer een verrassing hoe het gesprek met de deelnemers zal verlopen. Elke groep is anders. Ik herken hun ambitie en hun drive. Én ik ken de valkuilen. Het is mooi om alles wat ik met vallen en opstaan heb geleerd te kunnen overdragen. We zitten bij elkaar in een prettige, open sfeer. De tijd vliegt altijd voorbij. Ik geniet zelf ook van de sessies!”

Inge de Bruijn
Voormalig topzwemsterGastspreekster
— Lees meer

Hoe

Een programma van Ockham Academie is echt een spannende en veelzijdige reis. Je maakt veel verschillende en ongewone ervaringen mee, zowel cognitief, zintuigelijk, emotioneel als fysiek. Je komt jezelf tegen in onverwachte en soms wat oncomfortabele situaties. We laten je roerende en ontroerende belevenissen ervaren, die je dwingen om ‘er iets mee te doen’. Dat is uitdagend en ongelooflijk leerzaam. Je leert jezelf anders en beter kennen.
Je ontmoet een aantal echte toppers: talentvolle en inspirerende mensen uit zeer uiteenlopende disciplines, richtingen en stromingen. Hun vaak heel persoonlijke verhalen zijn een prikkelende bron.

“Ellen heeft grote ervaring met het ontwikkelen van effectieve leiderschaps­programma's.”

“Ellen heeft grote ervaring met het ontwikkelen van effectieve leiderschapsprogramma's. Met de Ockham Academie creëert zij iedere keer weer contexten die mensen verder helpen in hun ontwikkeling tot leiders die in deze tijd het verschil kunnen maken."

Herman Wijffels
GastsprekerHoogleraar Duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan Universiteit UtrechtVoormalig Voorzitter hoofddirectie Rabobank Nederland
— Lees meer

De praktijk

Het verbinden van wijsheden en waarheden met de dagelijkse praktijk van ‘het leven zelf’ is niet eenvoudig. Het is een pittige en tijdrovende klus, waar je een heel leven mee bezig bent!
We helpen je een eindje op weg en ruimen elke module tijd in om samen met jou te werken aan de verbinding van de theorie met de praktijk. Daarbij hoort de confrontatie met bijvoorbeeld de werking van je autobiografisch geheugen, je manier van omgaan met je twijfels, dilemma’s en (voor-) oordelen, maar ook het oefenen met bijvoorbeeld overtuigingskracht, taal- en spreekvaardigheden, ‘zindelijk’ redeneren etc.